dimecres, 11 d’abril del 2012

ENGRANTGE





                                 
                                                                                                       Escola Jardí
                                                                                                Materia: Tecnología 
                                                                Curs acadèmic: 3r ESO A
                                                                   Any acadèmic: 2012-2013
                                                                  Professor:  Gerard Mattis       
                                                                                              Alumna/o: Andrés Azuero 


Definició o característiques.
S'anomena engranatge o, més formalment, roda dentada un element utilitzat per transmetre moviment entre les diferents parts d'una màquina o mecanisme mòbil. Els engranatges estan formats per dues rodes o més dentades. La més petita s'anomena pinyó. Un engranatge serveix per transmetre moviment circular mitjançant el contacte de rodes dentades. Si el sistema és compost de més d'un parell de rodes dentades, es pot anomenar tren d'engranatges.
Aquest material està composat per un conjunt de breus textos, per definir i situar, una acurada selecció d'imatges i una variada proposta d'activitats, escrites i/o orals, per tal de obrir un espai de reflexió i posada en comú a l'entorn del les màquines i els mecanismes.
                          Diferents tipus

Tipus d’engranatge
Descripció
foto
Engranatges
Engranatges de dents rectes són en gran mesura el tipus més comú de les arts i amb les excepcions de la "roda dentada" el tipus d'art que ha existit per més temps.

 Engranatges helicoïdals
Els engranatges helicoïdals són molt similars a engranatges cilíndrics excepte les dents no són perpendiculars a la cara. Les dents estan en un angle amb la cara donant engranatges helicoïdals més contacte de les dents en la mateixa zona. Engranatges helicoïdals també es pot utilitzar en els eixos no paral·lels per transmetre el moviment. Els engranatges helicoïdals tendeixen a córrer més silenciós i suau d'engranatges període rectes, causa de l'augment del nombre de dents en contacte constant en qualsevol de temps.
 
        
Engranatges amb dents angulars
Engranatges d'espina de peix s'assemblen a dos engranatges helicoïdals que s'han col · locat al costat de l'altre. Sovint es fa referència com "helicoïdals dobles".
Un dels beneficis dels arts d'espina de peix és que ajuda a evitar problemes relacionats amb l'empenta lateral creat amb l'ús dels engranatges helicoïdals.
Bisell / Mitre Gears
Els engranatges cònics s'utilitzen sobretot en situacions que requereixen potència a transmetre en angle recte (o aplicacions que no són paral·lels). Els engranatges cònics poden tenir diferents angle de l'aplicació, però tendeixen a ser de 90 °.
Engranatges helicoïdals
Engranatges helicoïdals s'utilitzen per transmetre energia als 90 ° i que les reduccions es requereixen altes. El cuc s'assembla a un fil que es recolza en les dents concavas o helicoïdal.
Engranatges interns
Engranatges interns en general s'assemblen invertides engranatges rectes, però de vegades es tallen com engranatges helicoïdals.
Bastidors
Un bastidor és bàsicament un engranatge recte utilitzat per transmetre potència i el moviment en un moviment lineal.
Engranatges de dents frontals
Engranatges de cara a la potència de transmissió (en general) en angle recte amb un moviment circular. Engranatges de dents frontals no són molt comuns en l'aplicació industrial.
Splines involuta
Eixos estriats i centres se solen utilitzar com a connectors de diferents tipus d'aplicacions. Una de les aplicacions més comuns és la de connectar els motors reductors. També poden ser utilitzats en les transmissions.
Splines evolvent s'assemblen a engranatges rectes, però tendeixen a tenir diferents angle de pressió.
Splines cares rectes
Estries rectes cares sovint serveixen la mateixa funció, però tenen estries envoltants "amb costats rectes" dents en lloc de dents d'evolvent.
Pinyons

Les rodes dentades s'utilitzen per executar cadenes o corretges. S'utilitzen típicament en els sistemes transportadors.
            Lleis o expressions de càlcul  
                        Aplicacions
Un engranatge es un mecanisme format per dues rodes dentades que permet transmetre el moviment  (normalment angular) d'un eix a unaltre per mitjà del contacte entre dents tot mantenint la relació de velocitats o relació de transmissio constant. Els engranatges no llisquen gracies a les dents. Hi ha  quatre  tipus d'engranatges : hiperbòlics, cònics, engranatges de tornillo sense fi.   Cònics: El moviment relatiu entre les rodes es governat pel rodolament mutu de dos cons primitius tangents entre si amb els eixos coincidents. Hiperbòlics: Els hiperbòlics, aquests són d'aparença semblant als cònics espirals excepte que l'eix del pinyó aquesta desplaçat pel que fa a la corona de manera que els eixos no s'intercepten.
Engranatges tornillos sense fi: Els de tornillo sense fi, l'accionament de cargol sense fi són engranatges helicoïdals per eixos creuats gairebé sempre a 90 º. El cargol sens fi motor d'un o diversos filets de rosca, es construeix cilíndric o globoide tenen una lubricació fàcil.

Es denomina engranatge o rodes dentades al mecanisme utilitzat per transmetre potència d'un component a un altre dins d'una màquina. Els engranatges estan formats per dues rodes dentades, de les quals la major es denomina 'corona' i la menor 'pinyó'. Un engranatge serveix per transmetre moviment circular mitjançant contacte de rodes dentades. També hi ha engranatges que es mouen gracies a un motor o a la força de l'aigua.

Aquestes rodes dentades es caracteritzen pel nombre de dents, pel seu diametre i per la seva velocitat. Depèn de les diferents caracteristiques de cada roda canvia la seva velocitat, incrementat o disminuint.

 Les rodes dentades es caracteritzen per paràmetres com ara el seu diàmetre (d), el nombre de dents (z) i la seva velocitat de gir (n). Aquestes variables estan "lligades" per expressions matemàtiques que ens ajudaran a descriure el funcionament del sistema.



Representació garfica.
 Com ja sabeu els diferents tipus d'engranatges tenen característiques i mides molt diverses. En ocasions, sobretot en el moment de dissenyar sistemes de transmissió de moviment, ens resulta molt útil fer servir la representació amb símbols.

 Per tant, per fer més senzills i entenedors els esquemes que representin aquests sistemes, utilitzarem una representació gràfica normalitzada.

 Aquí en teniu alguns exemples:

  
  • Representació esquemàtica d'un sistema de transmissió de moviment de cremallera
  
  • Representació esquemàtica d'un sistema de transmissió de moviment d'engrantges cònics
      
  
  • Representació esquemàtica d'un sistema de transmissió de moviment de cargol sense fi
  
  • Representació gràfica esquemàtica d'un engranatge helicoidal










  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada