dimecres, 11 d’abril del 2012

BIELA-MANOVELLA


 
 




                     Escola   Jardí                                                                                                 Materia: Tecnología 
                 Curs acadèmic: 3r ESO A
  Any acadèmic: 2012-2013
Professor:  Gerard Mattis                                        
 Alumna/o: Andrés Azuero  



           Definició i característiques 
Una biela és una peça que es troba subjectada per un dels seus extrems a un èmbol o pistó que realitza un moviment en línia recta, i per l'altre a una manovella. Aquest sistema biela- manovella serveix en mecànica per a transformar un moviment rectilini alternatiu en un moviment de rotació, i viceversa.
Elements de mecanisme
Un mecanisme de biela- manovella és un tipus de mecanisme que transforma un moviment rotatori en moviment rectilini o viceversa segons els casos. S'usa per exemple en altres mecanismes més complexos, premses, bombes de fluids, màquines d'estampació, etc.
Aplicacions
La manovella és un element d'un mecanisme de transmissió del moviment que consisteix en una barra fixada per un extrem i accionada per l'altra amb un moviment de rotació.
La manovella és una peça normalment de ferro, composta de dues branques, una de les quals es fixa per un extrem a l'eix d'una màquina, d'una roda, etc... i l'altra es fa servir a manera de mànec que serveix per fer girar l'eix, la màquina o la roda. Pot servir també per efectuar la transformació inversa del moviment circular en moviment rectilini.[1] Quan s'incorporen diverses manetes a un eix, aquest s'anomena cigonyal.
Una de les seves aplicacions és el mecanisme de biela - manovella extensament utilitzat en diverses màquines, fonamentalment per transformar el moviment alternatiu dels pistons d'un motor de combustió interna en moviment rotatori d'altres components.


Representació gràfica
És una magnitud que se descriu amb tres característiques quantitat,direcció i sentit. En alguns textos la quantitat també se l’anomena magnitud o intensitat. Exemple de magnituds vectorials són la velocitat, la força, l’acceleració, etc. La seva representació es realitza mitjançant una fletxa que mostra les tres característiques.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada